Van lekkage van 5 miljoen liter water naar succesvol bedrijf

Vier Olympische zwembaden. Zoveel water lekte zonder dat ik het merkte uit mijn leiding thuis weg. Genoeg om 1000 jaar mee af te wassen. Paniek natuurlijk. Maar achteraf is die lekkage misschien wel een van de beste dingen die me zijn overkomen. Het bracht me op het idee van slimme (water)meters en niet veel later werd mijn bedrijf Metsens geboren.

Hoe het begon
In 2008 kocht ik een honderd jaar oud huis in Leiden. Bijna een jaar later, op een warme zomerdag, liep ik de achtertuin in en zakte een halve meter de grond in. Onder de tegels was namelijk geen grond meer. Weggeslagen door 5000 kub water. In acht maanden tijd was die enorme hoeveelheid weggelekt door een gat in mijn leiding. Zonder dat ik het doorhad. Hoe had dat kunnen gebeuren?

Na de eerste schrik, en trouwens een vrij coulante afbetalingsregeling van het waterbedrijf, bleef die vraag door mijn hoofd spoken. Waarom zit er geen signalering op de waterleiding om zo’n verspilling te voorkomen? Waarom word je niet gewaarschuwd door het waterbedrijf als je je voorschotbedrag overschrijdt? En waarom zijn er eigenlijk geen watermeters, die je eenvoudig zelf kan aflezen?

Als ingenieur in de farmacie wist ik dat er apparatuur bestond met geluidsensoren om stromend water te kunnen meten. Waarom niet zo’n sensor in een woonwijk plaatsen? Als je ’s nachts veel water hoort stromen, weet je dat er ergens een lekkage zit. Ik kwam op steeds meer van dit soort ideeën. Samen met mijn vader, Wil van Paridon, werkte ik het idee voor een slimme energie monitor uit. Het werd het begin van ons bedrijf Metsens.

 

 

 

Metsens
Met ons prototype en businessplan deden mijn vader en ik mee aan het Innovatief Actieprogramma Drenthe, een wedstrijd voor startende ondernemers. We wonnen maar liefst 125.000 euro, waarmee we Metsens konden starten. Een jaar lang testten we onze slimme watermeters op een vakantiepark in Drenthe, waarna we erachter kwamen dat we met watermeters alleen niet veel zouden kunnen verdienen. Water is in Nederland namelijk niet duur.We besloten ons businessmodel breder te trekken en een hele slimme meterkast te ontwikkelen. Meters voor gas, water en elektriciteit. Niet veel later werd Vestia in Rotterdam onze eerste klant. Met Metsens richten we ons op de software van de slimme meters. De hardware was door verschillende fabrikanten namelijk al goed ontwikkeld, maar de software was er nog niet. We hebben energie monitoring software voor vastgoedbeheerders, woningcorporaties en bedrijven ontwikkeld. Per kwartier, dag of maand zijn op PC of smartphone precies de kosten van gas, water, elektra en warmte af te lezen.

 

 

 

Overname door Cogas
Metsens zat in de lift. We werkten samen met vastgoedpartijen als ASR en Hanzevast en met netwerk- en meetbedrijven die in Nederland meters mogen plaatsen, zoals Fudura, Innax en Cogas. Na vijf jaar kwamen we voor de keus: zelfstandig verder gaan, of aansturen op een overname door een groter bedrijf? Na wikken en wegen besloten mijn vader en ik voor het laatste te gaan. Sinds begin dit jaar is Metsens een dochteronderneming van Cogas. Die positie zorgt ervoor dat onze software verder kan groeien, zodat iedereen in de energiewereld ons product kent. Dat is wat ik wilde, zodat niemand meer ongemerkt 4 Olympische zwembaden vol water kan laten weglekken